Effectief communiceren, Impact training, Infographics

7 vaardigheden voor effectieve infographics

De 7 vaardigheden voor effectieve infographics

Welke vaardigheden voor effectieve infographics heb je nodig? Effectieve infographics maken is meer dan alleen een vormgevingskwestie. Je hebt er 7 vaardigheden voor nodig. Daarmee brengt je resultaat zijn geld op. Hier zijn die 7 vaardigheden voor effectieve infographics op een rij.

  1. Strategie bepalen

Als je iets snel wil overbrengen bij mensen dan ben je met beelden in 95% van de gevallen effectiever dan met tekst. Maar dat wil niet zeggen dat alle beelden okay zijn.

Als je voor beelden gaat, kun je behalve voor infographics ook kiezen voor bijvoorbeeld video’s of animaties. Wat kies je dan? Wélk middel werkt het beste bij jouw kwestie en jouw doelgroep in de situatie waarin je communiceert?

Bovendien, als je kiest voor een infographic: hoe past die in je lange-termijncampagne? Welke korte termijn doelstelling willen we met de infographic bereiken die jouw langetermijndoel ondersteunt? En met welke verleidelijke call-to-action in de infographic kan de doelgroep op korte termijn een stap zetten richting jouw langetermijndoel?

De antwoorden op deze vragen zijn essentieel voor de effectiviteit van je infographic. (Maar dat geldt ook voor andere communicatiemiddelen). Daarvoor heb je marketing- & communicatiekennis nodig.

Een marketing- of communicatiemanager kan de eisen bepalen waaraan de infographic moet voldoen en de juiste briefing maken. Deze eerste vaardigheid geeft de broodnodige richting aan de insteek van je infographic.

Heel vaak gaat het al fout bij deze eerste van de 7 vaardigheden voor effectieve infographics.

  1. Goed en kort schrijven

Heb je gekozen voor een infographic, dan moet je een goed verhaal maken waarmee je de doelgroep in beweging krijgt. Welk verhaal is functioneel en aantrekkelijk? Welke antwoorden moet je dan geven? Welke inhoudsdeskundigen en bronnen wil je daarvoor raadplegen?

Vervolgens moet je voor jouw infographic de (soms grote hoeveelheid) informatie indikken tot de essentie. Wat laat je weg, en wat houd je? Wat overblijft formuleer je zo kort, scherp en pakkend mogelijk.

Deze tekst kan veel korter

Dus je moet essentiële tekstdelen uitselecteren. Die herformuleer je bondig en ‘actief’. Dat scheelt veel woorden en maakt jouw infographic stukken makkelijker verteerbaar en lekker ‘crispy’.

Goed schrijven is dus de tweede belangrijke vaardigheid. Je voorkomt informatie-overload en stroperigheid.

  1. Visualiseren

Je wilt liefst van tekst af, dus moet je die zoveel mogelijk omzetten in effectieve beelden: visualiseren. Daar zijn regels voor, maar het is ook een kwestie van creativiteit en ervaring.

Het is net als met spieren: als je ze oefent worden ze sterker. Je moet je ‘visualiseringsspier’ dus vooral oefenen door te doen, doen, doen.

  1. Testen

Met je beste inzichten over je doelgroep maak je nu de infographic. Maar – zonder iets aan je inzichten af te doen – hoe weet jij zeker dat je op de goede weg bent om je doel te bereiken?

Daar kun je met je collega’s lang over praten. En gegarandeerd: de een vindt dit en de ander dat. Maar dat garandeert nog geen effectiviteit. Zij kunnen dezelfde ‘blindheid’ hebben als jij.

Het handigste is als je jouw concept test op doelgroepleden. Mensen die buiten jouw koker leven. Je bent dan van alle discussies en onzekerheid af. Je doelgroep geeft gewoon aan of je goed zit of niet. Geeft het èchte antwoord.

Je moet dus kunnen testen. Testen is de derde vaardigheid van de vaardigheden voor effectieve infographics die je nodig hebt, maar bijna altijd ontbreekt die nu.

  1. Ontwerpen

Nu je de functionaliteit en effectiviteit uitgewerkt hebt, wil je mensen vooral naar de infographic toetrekken. Daarvoor moet je de teksten en beelden helder, overzichtelijk en mooi weergegeven. Zeg maar het vormgevingsverhaal.

Informatie ontwerpen is daarbij nog een andere cup of tea, maar anyway: dat moet je in huis hebben of halen. Noem het information design, of infographic design. Met die vaardigheid creëer je ‘attention’ voor je boodschap, helderheid in het beeld en ‘appeal’.

  1. Programmeren

Infographics kun je op papier of online verspreiden. Online kun je je beperken tot een beeld, of een (klikbaar) pdf dat te downloaden is.

Alleen moet je er rekening mee houden dat veel mensen je site mobiel bezoeken en dan blijft er van je infographic vaak weinig over. Dus moet je de infographic aanpassen voor mobiel. Responsive aanbieden dus.

Responsive design gaat gemakkelijker als je de infographic in je webpagina inbouwt. Daarvoor moet je kunnen programmeren in html. Programmeren is dan een noodzakelijke vaardigheid.

  1. Project leiden

Zoals je bij de vorige punten misschien al concludeerde: er zijn bijna geen mensen die al die vaardigheden in zich verenigen. Dus wordt een infographic maken een kwestie van samenwerken van verschillende experts om tot een effectieve infographic te komen.

En iemand moet dat proces leiden. Zorgen dat de experts met hun stukje op elkaar aansluiten, dat de deadlines gehaald worden, dat testresultaten verwerkt worden, dat de opdrachtgever aangehaakt blijft, ook als de testresultaten voor uitloop zorgen etc. Verwachtingenmanagement is daarbij de hoeksteen.

Aanvankelijk vergis je je gemakkelijk in hoeveel beren er op de weg zitten. En hoeveel tijd dat kost. De kracht van een infographic is dat die sterk de aandacht trekt. Maar dus ook van critici.

Je krijgt veel meer feedback dan je denkt. Zinnig en minder zinnig, hoogst individeel of juist geldend voor velen, van hooggeplaatsten en mensen onderin de hiërarchie. En dan ook nog eens tegenstrijdig. Waar trek je je iets van aan? Wat geef je het meeste gewicht?

Je moet zo’n project dus goed weten te leiden. Na verloop van tijd gaat dat uiteraard soepeler, maar een infographicproject leiden is echt wel een vaardigheid op zich.

Ferrari

Effectieve infographic moet je vooral inzetten. Een Ferrari laat je toch ook niet in de garage staan.

Heb je de 7 vaardigheden weten op te lijnen? Dan kun je los om effectieve infographics te maken.

Nou is het wel zaak dat je de effectieve infographic flink inzet. Want pas dan komt de echte waarde eruit. Pas dan komen de baten. En daar deed je het per slot van rekening allemaal voor.

Vergelijk het met een Ferrari. Die laat je toch ook niet in de garage staan? En je gebruikt hem toch niet alleen met Hemelvaart? Nee, hij moet zoveel mogelijk de weg op. Karren met die bak! Daar is ie voor.

Hoe je een effectieve infographic krachtig inzet, is nog een verhaal apart. Maar dat komt een volgende keer.

Lex Linsen