Effectief communiceren, Impact training, Infographics

3 tips om je infographic effectief te maken

3 tips om je infographic effectief te maken

Hoe kun jij een infographic effectief maken?

Veel organisaties zetten de eerste stappen in het visueel maken van hun communicatie: video’s, infographics en animaties. Maar helaas: menig infographic is best zonde van het geld.

Ze hadden zoveel sterker gekund als de organisatie de regie had genomen over het effect. De infographic moet namelijk 3 dingen doen:
Infographic NCJ

  • aandacht trekken
  • de boodschap snel helder maken
  • mensen erop laten reageren

Maar dan moet je het wel goed aanpakken. Anders kun je je geld beter in je zak houden. Hoe kun je een infographic effectief maken?

Tip 1: Haal mensen naar je boodschap toe

Maak je boodschap in ieder geval visueel en gebruik een aansprekende blikvanger. Dat jij een rapport of proces niet alleen in tekst presenteert vindt een lezer heerlijk. “Fijn dat je het visueel gemaakt heb”, zegt de een. “Ik heb het bekeken”, zegt de ander.

Mooi. De eerste drempel heb je genomen: Je hebt de aandacht. Ze hebben je boodschap opgemerkt, bekeken, en niet meteen weggelegd. Pure winst.

Laat de boodschap  ben je er niet.

Tip 2: Ben snel duidelijk

De boodschap van de infographic moet ook snel duidelijk worden. Maak er dus geen zoekplaatje van. Laat de boodschap in het oog springen.

Als de kijker dat niet snel snapt klikt hij de infographic weg. Zeker als hij zich weinig betrokken voelt bij je informatie. Dan is het zonde van je geld.

Verbeeld je boodschap dus functioneel, begrijpelijk en overzichtelijk voor je doelgroep. Pas dan kan ie super worden. Maar helaas voldoen veel infographics hier te weinig aan.

Nu nog het laatste noodzakelijke element.

Tip 3: Laat ze wat doen

Als je iets dieper over je communicatie nadenkt, dan kom je vaak tot de conclusie dat je uiteindelijk als effect het liefste wilt dat mensen daarna iets doen of laten. Een gedragseffect. Zeker wanneer je als manager meer wilt bereiken dan alleen maar mensen ‘informeren’.

Je wilt bijvoorbeeld dat ontvangers iets kopen, je bellen of zich ergens voor opgeven. Het kan ook zijn dat je wilt dat ze zich aan bepaalde regels houden, volgens een stappenplan gaan werken, of een checklist downloaden … . You name it … het kan van alles zijn.

Daarvoor heb je een goede call-to action nodig. Een oproep om iets te doen.

Maar in veel infographics staat geen call to action. De infographics worden dan alleen ingezet om kennis over te dragen. Dat is jammer, want vaak kun je er veel meer uit te halen.

Hoe bereik je mensen sneller?

Call to action: leuk of waardevol

Een goede call-to-action is gemakkelijk (‘klik’, ‘bel’) en verleidelijk (‘leuk’ of ‘waardevol’). Een voorbeeld. Als je als manager bij een gezondheidsdienst de opdracht hebt te zorgen dat er in jouw regio over 2 jaar 5% minder mensen aan obesitas lijden, dan kun je met een infographic in beeld krijgen wie in de regio zou willen afvallen en dus gegadigden zijn om over 2 jaar inderdaad niet aan obesitas te lijden.

De infographic toont bijvoorbeeld de voordelen van een gezond gewicht. In de infographic bied je de ontvanger ook een call-to-action aan: 5 tips om gemakkelijk en lekker te koken, maar minder calorierijke ingrediënten. Daarvoor moeten ze wel hun e-mailadres geven zodat jij ze die 5 tips kunt sturen.

Resultaat: de inwoners, die iets willen met hun gewicht, hebben een paar nuttige tips gekregen, en jij als manager hebt een maillijst van die groep. Die mensen kun je daarna proberen mee te nemen in een vervolgtraject naar een gezond gewicht over 2 jaar.

Regie op het effect

Je ziet, je bent er niet met alleen een mooie verbeelding. Je moet de infographic ook inbedden in een (eventueel) lange termijn traject.

Verder moet je de boodschap en visualisatie zo maken dat de ontvanger inderdaad de eerste stap zet op het pad dat jij in gedachten hebt naar het langere termijn doel.

Door strak te regisseren kun je de infographic effectief maken en haal je het meeste uit je geld.

Regisseren doe je met name door je infographic-concept te testen op leden van je doelgroep voordat je hem verspreidt.

Heb jij een case waarvoor je een effectieve infographic overweegt?

Heb jij een case waarvan je je afvraagt of je daar infographics voor zou kunnen inzetten? Laat het horen of bel 06-1202 5545

Volgende stap?

Wil jij zelf een regisseur worden van het effect van infographics, en wil je leren hoe je dan moet visualiseren en testen? Kijk dan eens naar onze workshop Infographic maken: visualiseren & testen.

Lex Linsen

 

2 reacties

  1. ik ben bezig met mijn aankooppakketten als aankoopmakelaar. Volgens mij zou een infografic hier goed bij kunnen helpen. Aangezien de mensen veel meer gericht zijn op visuele informatie dan op tekst alleen.

    1. Ja dat denk ik ook Lidy. Wat betreft de uitvoering: dat hangt sterk af van de inhoud die je wilt overbrengen en wat je wilt dat je doelgroep doet als ze de infographics hebben gezien. Verder kan ik me ook voorstellen dat een beslisboom heel behulpzaam kan zijn voor potentiële klanten als ze willen kiezen tussen jouw pakketten.

Reacties zijn gesloten.