Wat moet je maken? Waar hangt dat vanaf en waar moet je rekening mee houden?
Van de week wilde ik een beamer van het plafond schroeven. Daarom had ik een paar schroevendraaiers meegenomen.
Maar het lukte voor geen meter. Het apparaat zat zo dicht bij het plafond dat ik met geen mogelijkheid mijn schroevendraaiers tussen plafond en beamer kreeg.
Dus kon ik de schroeven niet losdraaien. Ik dus weer naar huis om tangen te halen en daarmee lukte het wel.
Zoiets kan ook met infographics gebeuren. Een infographic is als gereedschap, de ene keer heb je er zo een nodig en de andere keer een andere.
In de loop der tijd merkte ik dat er 3 soorten infographics zijn: namelijk de praatplaat, illustratie en stand alone-infographic. En die keuze is niet vrij. Die word je door de situatie opgelegd. En dat heeft gevolgen voor het maakproces.
Als jij een dijk van een presentatie gegeven hebt voor je MT aan de hand van een praatplaat die iedereen achteraf wilde hebben, dan kan het heel goed zijn dat de reacties maar lauw zijn zodra je diezelfde infographic door de hele organisatie hangt.
Als praatplaat was je infographic dus super, maar als ‘stand alone’… mwah.
Hoe kan dat?
Infographic als praatplaat
Allereerst kun je infographics inzetten als praatplaat. Dan zit je publiek in de zaal of bij jou aan tafel. Aan de hand van de infographic op papier of in een PowerPoint-presentatie vertel je je verhaal.
Een voorbeeld van een praatplaat die we maakten voor Portaal. Lees meer over deze case.
Terwijl je praat wijs je op de plaat aan waarover je het hebt. Dus behalve dat je bezoeker jou hoort, ziet ie ook wat je zegt.
Je neemt hem als het ware aan de hand en maakt je verhaal sneller helder met een beeld dat ie zich kan eigen maken.
En als je hem ineens glazig ziet kijken, dan vraag je of het wel duidelijk is of niet en kom je met een aanvulling. Je kunt dus altijd bijsturen.
En achteraf kan je bezoeker de infographic meenemen als reminder.
Je bereikt zo weliswaar weinig mensen in een keer – hoogstens een zaal – maar degenen die je spreekt bereik je intens.
Infographic als illustratie
Anders wordt het als je er niet bij bent als mensen jouw verhaal krijgen. Dan kun je niet meteen bijsturen als ze iets onduidelijk vinden.
Wat je dan kunt doen is de infographic als illustratie gebruiken bij een artikel over het onderwerp waarin je alles helder uitlegt.
Deze infographic legt alleen uit waar de Notre Dame in Parijs ligt. Prima te gebruiken bij een artikel over de recente brand. Maar niet om het complete verhaal te brengen. (Bron: AFP)
De combinatie artikel met infographic kun je dan publiceren, bijvoorbeeld in een krant, waardoor veel mensen het in een keer zien. Je bereikt zo veel meer mensen dan met een praatplaat.
Maar je bereikt ze wel veel minder intens. Je impact is op zijn zachtst gezegd onzekerder omdat je niet kunt bijsturen als iemand iets niet snapt.
Een ander groot nadeel is dat mensen liever niet lezen en het vervelend vinden als ze naast de infographic toch een artikel moeten lezen om het te volgen.
Dat kost meer tijd en energie, en dat is vaak too much als ze druk zijn. En wie is dat niet …?
Een infographic als ‘stand alone’
Teveel tekst voorkom je met een zogenaamde ‘stand alone’. Dan gebruik je alleen een infographic zonder flankerend artikel.
De infographic ‘is’ dan het artikel, maar dan vooral beeldend.
Infographic overzicht van de opeenvolgende certificaten Nederlands als vreemde taal van de Taalunie. Doel: Anderstaligen, die Nederlands willen leren, inzicht geven tot welke certificaten ze opgeleid kunnen worden, en wat ze met elk van die certificaten kunnen. Gemaakt voor De Taalunie.
Als het goed is zien mensen meteen waarover het gaat en worden ze snel de informatie ingezogen. Voor ze het weten hebben ze de boodschap binnen.
Je legt de ze lepel achter in de keel. Ze hoeven alleen nog maar te slikken.
Zo moet het idealiter gaan. Maar dat bereik je niet zo maar. Daarvoor moet je van te voren testen of de infographic inderdaad zo soepel binnenkomt als je hoopt.
Is het aantrekkelijk genoeg? Lezen en snappen ze de boodschap als ze hem gepakt hebben? En als ze het gesnapt hebben, doen ze dan wat je hen voorstelt?
Of stagneert dat proces ergens? Roept de infographic vragen op?
Door te pre-testen kun je je opzet zo verbeteren, dat je zeker weet dat de infographic straks de impact heeft die je wilt, ook al ben je er niet bij.
Video van een infographic
Een tussenvorm is de video waarin je mensen meeneemt in je verhaal aan de hand van een infographic. Net als bij de praatplaat.
Telkens laat je een deel van de infographic zien terwijl je het daarover hebt. En aan het eind kunnen de kijkers de infographic downloaden
Die video kun je in tegenstelling tot de praatplaat wel verspreiden via social media of e-mail, waardoor je veel meer mensen bereikt dan in vis-à-vis-situaties.
Maar als mensen je verhaal niet snappen kun je niet bijsturen. Met de video help je mensen wel om de infographic te verhelderen.
Top of mwahh?
Het is je misschien al opgevallen dat de drie soorten infographics verschillen in de mate waarin ze zelfstandig het effect boeken dat je wilt.
Bij een praatplaat ben je erbij om onduidelijkheden te verhelderen. Bij een artikel schrijf je extra tekst om de context van de infographic te verduidelijken.
Alleen bij de stand alone doe je niets extra’s. Die klaart de klus helemaal zelfstandig. Vandaar de naam: stand alone.
Als jij dus een dijk van een presentatie gegeven hebt voor je MT aan de hand van een praatplaat die iedereen achteraf wilde hebben, dan kan het heel goed zijn dat wanneer je diezelfde infographic door de hele organisatie hangt de reacties veel lauwer zijn.
Waarschijnlijk omdat mensen context missen. Als praatplaat was je infographic super maar als stand alone dus ‘mwah’.
Een stand alone moet je daarom veel beter testen voordat je hem verspreid.
De belangrijkste punten van ‘Praatplaat, illustratie of stand alone-infographic?’:
- Een praatplaat en illustratie hebben context en uitleg nodig in een praatje of artikel.
- Stand alone’s hebben dat niet nodig en kun je, mits degelijk getest, met gerust hart op de wereld loslaten.
- Praatplaten en illustraties hebben nog een slag nodig voordat je ze als stand alone, dus los, kunt verspreiden. Tenminste, als je gegarandeerde impact wilt.
- Test in alle gevallen of je infographic het gewenste effect heeft.
Ik ga nu mijn beamer weer terughangen, want de workshop is voorbij. Vooral mijn tangetje weer gebruiken. 😉
Meer weten?
Over infographics en hoe je teksten omzet naar beeld? Volg dan onze workshop Infographics voor beginners
Meer weten over met welke infographics je welke verhalen kunt verbeelden? Download dan ons e-book over de 7 basistemplates waarmee je alle verhalen kunt visualiseren.
Lex Linsen