Managers onderschatten de kracht van infographics nog. Weliswaar nemen datavisualisaties flink toe, maar er kan veel meer. Hieronder 9 pluspunten van infographics die veel meerwaarde opleveren.
1. In social media vallen beelden, zoals infographics, veel meer op. Mensen klikken daar sneller op.
De site bufferapp.com testte in zijn @buffer Twitter account met 100 tweets het effect van wel of geen plaatjes toevoegen. Het resultaat was dat tweets met beelden meer kliks, retweets and fans opleverden.
De site searchenginewatch.com deed iets vergelijkbaars en constateerde dat toevoeging van een actuele foto aan een tweet tot 120% toename in betrokkenheid leidde en tot 350% meer kliks.
Zo zijn er vele onderzoeken gedaan. Het ene beter dan het andere. Maar wat je grofweg eruit kunt halen is dat informatieve beelden, zoals infographics, ertoe leiden dat boodschappen meer opvallen en tot meer acties leiden.
Infographics kun je dus heel goed inzetten als eerste contact moment met je doelgroep en als middel om je doelgroep naar je website te leiden. Voor externe communicatie een van de belangrijkste pluspunten van infographics.
2. De helft van het effect van een infographic schuilt in het interne maakproces
Wat ik vaak met onze aanpak ervaar in organisaties waarvoor ik infographics maak, bijvoorbeeld over een nieuw proces, is dat de inhoud van dat proces eigenlijk pas werkende weg helemaal duidelijk wordt voor iedereen. Men merkt dat er van het proces in de organisatie verschillende beelden sluimeren, dat er toch nog gaten in zitten, dat er feedbackloops in moeten komen of een andere fasering.
Het duidelijk worden daarvan, en de verbetering en afstemming van de aanvankelijke ideeën leiden tot een eenheidsbeeld. Alleen dat al is goud waard. Nog los van het plaatje. Het is de helft van het effect van onze aanpak. De infographic kan vervolgens het beeld met des te meer kracht bij de medewerkers verankeren.
Een infographic is dus niet alleen een plaatje, maar ook een heel krachtig ontwerpmiddel. Wij noemen dat visual consultancy. Dit is een van de grootste pluspunten van infographics voor interne communicatie en om operationele processen te verbeteren.
3. Infographics slaan een brug tussen off- en online
Infographics kun je printen in rapporten, op placemats of als posters ophangen bij werk- of ontmoetingsplekken, zoals de koffieautomaat. In de hersens van medewerkers die daar regelmatig komen verankert het beeld zich dan. Als het bijvoorbeeld over een nieuw proces gaat, dan gaat de introductie daarvan sneller.
Je kunt de infographic ook op intranet zetten. Bijvoorbeeld een infographic over een proces. Daarbij kun je elke fase klikbaar maken waarna je een toelichting, een nuttige checklist of een template krijgt. Die kun je dan invullen en doorsturen naar de mensen, die verantwoordelijk zijn voor de volgende fase. Men gebruikt de infographic dan als een route tool, een backbone van een operationeel proces, een interface.
Tenslotte zijn infographics met Layar of een QR-code ook scanbaar te maken voor smartphones waardoor er via de geprinte infographic extra online informatie zichtbaar wordt.
4. Drukke mensen willen snel overzicht krijgen. Een infographic als rapportsamenvatting helpt enorm.

Wie merkt het niet: mensen lezen lang niet alles wat zou moeten. Je hebt vast gehoord over ministers die rapporten weigeren waar geen A4 samenvatting bij zit met beleidsrelevante details. Een samenvatting in de vorm van een infographic is dan erg handig.
Zeker, het kost tijd en moeite om zo’n infographic te maken, maar de waarde van het rapport neemt enorm toe, want bespaart de doelgroep veel tijd. De kans dat de boodschap niet in de la verdwijnt stijgt dan flink. Hiernaast een voorbeeld van een samenvattende infographic van een onderzoek.
5. Laaggeletterden bereik je beter met beelden
Laaggeletterden mijden tekst. Ze redden zich door te kijken en te luisteren. IKEA snapt dat. Zij zijn in hun handleidingen in de vorm van infographics kampioen communiceren zonder tekst. En bedenk ook eens hoe bruikbaar infographics zijn in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld om therapietrouw te verbeteren.
6. Infographics trekken meer aandacht
Al in de negentiger jaren deed het Amerikaanse Poynter Institute onderzoek naar de aandacht die krantenlezers aan infographics besteden. Wat bleek?
Infographics werden het meest bekeken (door 80% van de lezers). Dat percentage was hoger dan voor foto (75%) en koppen (56%) die tot dan toe het hoogst scoorden. Het laagst scoorde de broodtekst (25%). Terwijl journalisten daar de meeste aandacht aan besteedden.
7. Infographics worden beter onthouden en verbeteren de leerervaring
Mensen onthouden 80% van wat ze zien en maar 20% van wat ze lezen. 65% heeft een visuele leerstijl. Uit een onderzoek naar de waarde van infographics in het leerproces blijkt dat infographics een positieve invloed op de leerervaring hebben, mits goed toegepast.
8. Infographics met een goede call-to-action zijn ideaal om adressen te krijgen van je doelgroep
Een aantrekkelijke infographic met een heldere boodschap PLUS een waardevolle call-to-action is ideaal om als advertentie in te zetten in social media. Je doelgroep zal klikken en reageren. En jij vraagt hun e-mailadres om nadere informatie te geven of contact te kunnen houden.
Aanmelden voor inspiratieworkshop
Je kunt hen dan in de toekomst mailen en meenemen in jouw aanbod en naar jouw doelen. Gezondheidsdoelen, draagvlak creëren , verkopen, … Zeg het maar.
Voorwaarde is dat de infographic goed werkt, dus effectief in elkaar steekt. Niet elk mooi plaatje brengt je dat. Als je wilt weten hoe je dat wel bereikt, bezoek dan onze workshop: Inspiratie, Basics en Briefen of bel Lex Linsen op 06-12025545. Dit is misschien wel de belangrijkste van deze 9 pluspunten van infographics.
9. De kosten-baten verhouding van infographics is heel gunstig
Een infographic kan jaren meegaan. Denk je in, je legt met een infographic uit hoe diabetes werkt. Dan maak je de kosten daarvoor dit jaar. Maar de baten strekken zich over jaren uit. Over 10 jaar is het mechanisme van diabetes nog precies hetzelfde. Aan de kern van de informatie verandert namelijk nauwelijks iets. Men komt in de tussentijd hoogstens nog meer details te weten. Die kun je dan aanvullen in de huidige infographic.
Hoe dan ook, zo’n infographic kan wel 10 jaar meegaan. Ook voor een infographic over de highlights van het jaarverslag geldt dat. Heb je die een keer gemaakt, dan kun je die volgend jaar actualiseren met nieuwe gegevens. Veel kun je hergebruiken.
Wij maakten in 2008 bijvoorbeeld een animatie over wat er gebeurt als je een uitstrijkje laat maken. Nu staat die animatie nog steeds vrijwel bovenaan in Google. De eenmalige kosten kun je dus uitstrijken over baten die al bijna 10 jaar aanhouden.
Vraag jij je af wat jij zou jij kunnen bereiken met infographics in je communicatie? Laat het horen. Ik reageer.
Geïnteresseerd in meer? Schrijf je in om op de hoogte te blijven en ontvang de infographic ‘Basisvormen van infographics’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]